Havacılık sektöründeki 43 yıllık tecrübesi ile Türkiye’nin Sivil Havacılık platformunda öncü şirketler grubundan biri olan Gözen Holding, global partnerlerinden, dünyanın ikinci en büyük yolcu-kargo uçakları kiralama şirketi olan Avolon ile gerçekleştirdiği iş birliği ile Türk Sivil Havacılık sektöründe yepyeni bir sayfa açıyor.
2012 senesinde, Antalya Uçuş Simülatör Merkezi (AFSC) ile kendi enerjisini üreten ve kullanım fazlasını şebekeye geri besleyen akıllı bina projesini tamamlayarak hizmete açan Gözen Holding, test çalışmaları devam etmekte olan ve dünya sivil havacılığında ilk kez kullanılacak, elektrikli hava araçları aracılığıyla yeşil enerjili yeni projesinin ilk adımını da atmış olacak.
Havacılık sektörünün geleceği olan sıfır karbon emisyonlu, tamamen elektrik enerjisi ile çalışan hava araçları, en modern, en teknolojik ve en çevreci hava aracı olarak kabul ediliyor. Vertical VX4 eVTOL (Elektrikli Dikine İniş-Kalkış) hava araçlarından 50+50 toplam 100 araçlık ön anlaşma yapan Gözen Holding, Türkiye ve bölgede yeşil enerji ile ticari hava taşımacılığının gelişmesi adına bir ilki gerçekleştirecek.
eVTOL teknolojisi sayesinde kentsel hava hareketliliği (UAM-Urban Air Mobility) platformuna Türkiye’nin de dahil edilmesine aracılık edecek olan Gözen Holding, aralarında American Airlines, Japan Airlines, Air Asia, Air Greenland, Virgin Atlantic, Brezilyalı GOL havayollarının da dahil olduğu global UAM çalışma platformunun bir parçası olarak UAM için altyapı ve sertifika gerekliliklerinin araştırılmasında katkı sağlayıp, ülkemizde eVTOL ulaşım ağının kurulmasında da rol oynamayı hedefliyor.
İlk modeli 4 yolcu kapasiteli olan Vertical VX4 modelinin üretim sürecinde Rolls-Royce, Honeywell, Microsoft gibi dünyanın önde gelen lider şirketleri yer alıyor. Geleceği şekillendirecek olan elektrikli ve yeşil enerjili batarya teknolojilerine yatırımlar ve geliştirmeler mevcutta hızlı bir ivme ile devam ederken, yakın gelecekte VX4 veya onun yeni kardeşleri daha uzun menzillerde, daha çok yolcu taşıyabilir hale gelecekler.
Sertifikasyonu için FAA ve EASA tarafından titizlikle çalışılan ve önümüzdeki yıllarda çokça görmeye alışacağımız elektrikli hava araçları, kısa mesafeli yolcu ve kargo taşımacılığı, acil sağlık hizmetleri, arama-kurtarma gibi çeşitli amaçlarla kullanılabilecek.